RAB-KOVÁTS ÉVA Sellye, 1943 


Gyermekéveimet egy dél-dunántúli községben, Sásdon töltöttem. Bejáró diákként Dombóváron érettségiztem 1961-ben, a Gőgös Ignác Gimnáziumban.

Tizennyolc évesen Pécsre költöztem, mert ott nyílt csak lehetőségem arra, amire gyerekkoromtól készültem, végre festeni, rajzolni tanulhattam.

Lantos Ferenc (1929-2014) Kossuth-díjas festő az akkori Művészeti Gimnázium tanára vezette a szabadiskolát, melyben nyolc éven át tanultam.

Mivel el kellett tartani magam, munkát vállaltam egy irodában, majd betanított porcelánfestőként a Zsolnay Gyárban dolgoztam, eközben levelező tagozaton elvégeztem a Pécsi Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakát (1965-1969).

Munkásságomra legnagyobb hatással a Pécsett élő Kossuth-díjas festőművész, Martyn Ferenc (1899-1986) művészete és emberi támogatása volt. Sorsomat, szakmai fejlődésemet haláláig figyelemmel kísérte. Ő indította el utamat a képzőművészeti pályán 1985-ben, első önálló budapesti kiállításomat támogatva.

1969-től Budapesten élek, ahol első munkaviszonyom Nagytétényben volt, ahol rajztanárként dolgoztam. 

1972- ben az Országos Reuma és Fizioterápiás Intézet Rehabilitációs Osztályának betegfoglalkoztatója voltam a szőnyegszövő, könyvkötészeti, üvegtechnikai műhelyekben, majd a Munkaterápia vezetője lettem. Ott ismertem meg a festőnek készülő mozgássérült lányt Tassy Jolánt, akinek harminc évig írt Naplójából könyvet szerkesztettem „Szeressétek az életet” címmel. A könyv 2018-ban jelent meg az SMA-s gyerekek támogatására.

1981-től a III. kerület Általános Iskoláiban rajzot tanítottam nyugdíjazásomig.

Első önálló kiállításom Budapesten volt 1985-ben a mai San Marco Galériában. Ezt követte még több mint ötven önálló kiállítás az országban, majd Olaszországban és Bécsben is kiállíthattam.

Bartók zenéjét népszerűsítő, gyermek és ifjúsági zongorista tehetségeket felkeroló Bartók Béla Nemzetközi Zenei Egyesült (Bécs) alelnökeként az egyesület rendezvényeit munkáimmal támogatom (2006-     )

1995-ben tagja, majd művészeti vezetője lettem a Mítosz-Művészet-Tudomány egységének szellemében működő Természet és Környezetvédő Országos Tanári Egyesületnek.

1961-től számos csoportos kiállításon vettem részt. Rajzaimat több napilap és folyóirat közölte. 

Munkáimat a Zene, a Költészet és a Biblia inspirálja.

 

Tagság

Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete /MAOE/

Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete /MROE/

 

Résztvevője vagyok

ÓBUDAI KÉPZŐMŰVÉSZEK évente megrendezésre kerülő TAVASZI TÁRLATÁNAK 

MROE - FESTÉSZET NAPJA éves tárlatainak 

NŐI VONAL csoport FESTÉSZET NAPJA éves tárlatainak 

 

Könyvillusztrációk

Utassy József: Hóemberség

Nagy Lajos: Három boltoskisasszony

 

Munkásságomat elismerő díjak

1990 Donna Európa díj Milánó

1995 Sásd díszpolgára

1999 Juhász-Nagy Pál Emlékérem /TKTE/

2019 Berki Viola Ösztöndíj

Martyn Ferenc 1899-1968
Az első biztató levél
Ajánlás Takáts Gyula költőhöz

Martyn utolsó levele

Az első önálló kiállításom plakátja és meghívója Martyn ajánlásával
Lantos Ferenc ajánlása ÉLET-RAJZ katalógusomba 2007